"Сүмөлөк"- Ноорузда майрамдык дасторконго коюлуучу негизги тамак болуп эсептелелет. Ал өндүрүлгөн буудайдан, өсүмдүк майынан жана буудай унунан жасалат. Салтка ылайык, сүмөлөктү Нооруз алдындагы түнү бышырышат, адата бир канча үй-бүлө биригип, башында улуу адамдар болушу шарт деп айтылат. Себеби,алар сүмөлөктү жасоо процессинде баш-көз болуп, анын ойдогудай толук бышышыш көзөмөлдөшөт. Отту өтө күчтүү жакпастан, бир калыпта жагып, бышкыча улам-улам аралаштырып жатып, ар ким ичиндеги ой –тилектерин айтса, анын бул ойлору ишке ашат деген ишеним бар. Сүмөлөк бышкан соң, казандын бетин ачканда, "сүмөлөктүн бетине Теңир бир белги таштайт" деп сүмөлөктүн бетиндеги чиймелерди жакшылыктарга жоруп, тилек айтышат. Сүмөлөктү эртең менен кашык менен эмес, чыпалактын учу менен илип ооз тийиш керек, ошондо гана тилегин орундуалат деп айтышат.