Жаңылыктар
5-декабрь Бүткүл дүйнөлүк түрк кофеси күнү
Кыргызстан жаңылыктары
5-декабрь Бүткүл дүйнөлүк түрк кофеси күнү

Үйлөрдү, кеңселерди, кафелерди жана акырында көчөлөрдү укмуштуу жыт менен толтурган түрк кофеси түрк каада-салттарынын маанилүү бөлүгү. Сиз Түркияга болгон сапарыңызда эң сонун жана жагымдуу тажрыйбаларды кофе аркылуу да ишке ашырсаңыз болот. Түркияда түрк кофеси адамдарды бириктирип, алардын бири бирине жакындашуусуна жардам берген социалдык медиатор болуп саналат. Түркияда кофенин ролу ушунчалык жогору болгондуктан, маанилүү жолугушуулар жана тамактан кийин баарлашуулар бир эле суроо менен башталат: “Кофеңди кандай ичүүнү каалайт элең?”.


Бул кайталангыс даамы жана салттуу баалуулугу түрк кофесинин 2013-жылы ЮНЕСКОнун материалдык эмес маданий мурастар тизмесине киришине алып келди. Ошондон бери түрк кофеси ЮНЕСКОнун тизмесине катталган күн болгон 5-декабрь «Бүткүл дүйнөлүк түрк кофе күнү» катары белгиленип келет.

Кылымдарды камтыган маданий мурас

Түрк кофеси 16-кылымда бул өлкөдө алгачкы жолу жасалгандан бери коомдук жашоонун өзөгүн түзгөн. Ал Осмон империясынын кең географиясына тарады жана өзүнүн ырым-жырымдары, каада-салттары жана ролу менен чек араларды ашып өтө алды. Түркиядагы досторуңузга же туугандарыңызга барганыңызда, сизге ар дайым түрк кофеси жылуу суусундук катары сунушталат.

Түрк кофесин кайнатуу ыкмасы кылымдар бою өзгөрүүсүз калган жана бул анын уникалдуулугунун себептеринин бири. Түрк кофеси «Cezve» деп аталган уникалдуу идиште майдаланган жана порошок түрүндөгү кофе дандарын муздак сууга бышырып даярдайт. Көбүккөнчө кайнагандан кийин кофе чыныларына куюлуп үстүнө баркыттай көбүк пайда болот. Башка кофелерден айырмаланып, түрк кофеси чөйчөккө чөйчөк менен куюлат жана ага дайыма бир стакан суу, түрк локуму же башка таттуулар кошулуп берилет.


Түрк кофесин майдалоо жана даярдоо ыкмалары өлкөнүн аймактарындагы ингредиенттерге жана адаттарга жараша өзгөрүшү мүмкүн. Эгей деңизинин бардык аймактарында кездешүүчү мастика дарактары түрк кофесин мастик сагыз менен жасоо салтын алып келет. Pistacia terebinthus дарагынын төө буурчактары кургатуу менен даярдалган Мененгич кофеси Түркиянын Түштүк Чыгыш Анадолудагы шаарларынын бири жана мистенин мекени Газиантепте абдан популярдуу. Демейде таш эритмеде майдаланган Дибек кофеси, жумшак жыты менен уникалдуу түрк кофеси жана сүт менен бериле турган түрк кофеси катары популярдуу болуп саналат. Аны менен катар, көбүнчө катуу жана ачуу кофе катары белгилүү болгон Мирра кофеси Түркиянын түштүк-чыгыш райондору Шанлыурфа жана Мардинде көп ичилет.