Түркиянын укмуштуудай Кара деңиз аймагы CNN Travelдин 2024-жылы зыярат кылуу үчүн эң мыкты жерлеринин катарына кирди. Өлкөнүн түндүгүндөгү жарым ай сымал Кара деңиз аймагы жана анын жээктери уникалдуу географиясы жана климаты, тарыхый жерлери, өзгөчө каттамдары жана даамдуу чайлары менен мактоого татыктуу болду.
Түркиядагы жаратылыш жана тарых маршруту
Жашыл изумруд тоолорунун капталдары жана терең көк деңиз менен чектешкен жээк сызыгы менен Түркиянын Кара деңиз аймагы, бай маданий мурастары, табигый кооздуктары жана ар кандай иш-чаралары менен ачылууну күтүп жаткан өлкөнүн жашыруун асыл таштарынын бири десек да болот. Кара деңиздин ийри-буйру жээги Түркиянын эң кооз жолдоруна ээ болгондугу менен өзгөчөлөнөт.
Аймактын узун жээги боюнча саякат, ошондой эле байыркы чептерди, уникалдуу пляждарды жана порттун жанындагы тынч балык уулоочу айылдарды изилдөөгө мүмкүнчүлүк берет. Велосипед сүйүүчүлөрү үчүн идеалдуу жол болгон Кара деңиз зымырыт токойлору, укмуштуудай шаркыратмалары жана платолору, рафтинг, треккинг, альпинизм жана аскага чыгуу сыяктуу укмуштуу спорт түрлөрү менен кереметтүү окуяларды сүйүүчүлөрдү өзүнө тартат.
Байыркы доордон бери түрдүү цивилизациялардын жана маданияттардын мекени болгон Кара деңиз аймагы бай тарыхка жана маданий мурастарга ээ. Бул аймакта 4-кылымда Трабзондо курулган жана Бүбү Мариямга арналган Сүмела монастыры сыяктуу, бир нече тарыхый жерлер бар. Маселен: деңиз деңгээлинен 750 метр бийиктикте Ризедеги Зил сепили; Улуттук күрөштүн шаары Самсундагы Бандырма кеме музейи (Bandırma Gemi Müzesi) жана Алтынпосто Легендасынын келип чыгышы Ордудагы Ясон тумшугу.
Булут каптаган платолору жана айыл жашоосу менен көңүлдөрдү бурган Кара деңиз аймагы кооз чакан шаарлары менен да белгилүү. Сафранболу, ЮНЕСКОнун Дүйнөлүк мурастар тизмесине кирген Карабүк; Салттуу түрк шаар архитектурасын бүгүнкү күнгө чейин сактаган тарыхый үйлөр менен Кастамону; Мудурну жана Гөйнүк, Болунун Cittaslow багыттары; жана Амасра укмуштуудай табигый кооздугу менен өзгөчөлөнүп турат.
Кара деңиздин укмуштуу кулинария сырлары
Кара деңиз аймагынын жаанчыл климаты жана түшүмдүү топурагы да аймактын өзгөчө кулинардык маданиятына салым кошкон. Аймакта өстүрүлгөн капуста, жүгөрү жана падалдан жасалган азыктар Кара деңиз ашканасынын негизги элементтеринин бири. Кара деңиз аймагы чай жана фундук өндүрүшү менен да белгилүү. Түркиянын эң даамдуу фундуктары Орду жана Гиресунда өстүрүлөт, ал эми Ризеде Түркиянын чай плантацияларынын 60%ы жайгашкан. Түркиядагы чайдын түрлөрү жөнөкөй суусундуктан алда канча көп. Бул түрк маданиятына терең сиңип калган жергиликтүү жашоонун ажырагыс бөлүгү. Эс алдыруучу жана жагымдуу суусундук Түркияда эң популярдуу эртең мененки тамактын компоненти жана эң көп керектелген суусундук түрү.
Балык, өзгөчө атактуу Кара деңиз хамсысы, Кара деңиздин жээгиндеги негизги азык. Кичинекей балык жергиликтүү өзгөчөлүктөр үчүн колдонулат, мисалы, анчоус кушу (хамси кушу), бышырылган жана куурулган анчоустан жасалган тамак жана анчоус кошулган палоо (хамсили пилав). Пиде (ар кандай ингредиенттер менен толтурулган түрк наны) Кара деңиз аймактарында да абдан популярдуу, бирок Самсундун жергиликтүү пиделери эң белгилүү. Самсундун үч районунда тең, Бафта, Чаршамба жана Термеде уникалдуу камыр жана башка ингредиенттер, мисалы, фарш же сыр сыяктуу ар түрдүү пиделер бар.