Көчө даамдарын, Мишелин жылдыздуу ресторандарын жана башка көптөгөн нерселерди камтыган кылымдардан бери келе жаткан Стамбул шаары - саякатчылар күн сайын ар кандай нерселерди таба ала турган жер. Чынында эле, өзүнүн өзгөчө тамак-аш жана суусундук маданияты менен даңкталган шаарда, мезгилдүү суусундуктар жана тамактар жылдын кайсыл мезгили болбосун өзгөчө даам тартуулайт. Ал эми Стамбулдун салттуу ысык суусундуктары, кыштын суук айларында сунуш кылган гастрономиялык тажрыйбалардын арасында өзгөчөлөнөт.
Салеп жана бозо кышында Стамбулда татышы керек болгон эң мыкты суусундуктардын арасында. Шаардын рухуна чөмүлүү үчүн, Стамбулдун ызы-чуу көчөлөрүндө жана кууш тилкелеринде сейилдеп жүрүп, эзелтен бери келе жаткан бул суусундуктарды ичип энергия топтоп алсаңыз болот. Келиңиз, даамыңызда унутулгус таасир калтырган жана Стамбулда өткөн бактылуу эскерүүлөрүңүздү ойгото турган салеп менен бозонун кышкы түрдүү даамдары менен таанышалы.
Салеп: Кылымдарды ашкан дары
Анадолу орхидеясынын кургатылган тамырларынын порошокунан жасалган салеп миң жылдан ашуун убакыттан бери колдонулуп келген деп эсептелген түбөлүктүү даам. Бул даамдуу суусундуктун бүгүнкү версиясы Осмон доорунда пайда болгон. Осмон дөөлөттөрүнүн эң негизги азыгы болгон салеп дарылык касиетке ээ деп эсептелген. XVII кылымда көчө сатуучулар бул салттуу суусундукту кышында сата башташкан, баалуу суюктукту чоң чакаларга салып, сыйымдуулугу чоң фарфор чөйчөктөрдөн беришкен. Бүгүнкү күнгө чейин салеп Стамбулда кышкы маанилүү суусундук бойдон калууда жана аны шаардын бардык жеринен тапса болот.
Белгилүү Мараш балмуздагынын маанилүү ингредиенти болгон салеп порошок сүт жана шекер менен коюуланып, жыпар жыттуу жана даамдуу суусундукка айланганга чейин бышырылат. Корица менен чачылган бир чыны ысык салеп, суук күндөрү интенсивдүү сооронуч жана заматта жылуулук тартуулайт. Белгилей кетсек, айрымдар салепти эң керектүү минералдарга бай суусундук, ден соолукка көптөгөн пайдаларды, анын ичинде иммундук системаны көтөрөт деп ырасташат. Чынында эле, ысык салеп Стамбулду кыдырып жүргөндө сизге күч-кубат берет!
Салепти кайдан табасыз?
Бактыга жараша, Стамбулдун эң мыкты сатуучу жерлери да Босфордун укмуштуудай көрүнүшүн сунуштайт. Үскүдар жана Ортакөй сыяктуу Босфордун боюндагы райондордун биринде салептин даамын татып көрүүнү сунуштайбыз. Салеп ошондой эле шаардын кооз көрүнүштөрүн чагылдырган Пьер Лоти дөбөсү жана Чамлыжа дөбөсү сыяктуу кооз аймактарда да сатылат.
Бозо: Жайлуу кышкы түндөр үчүн идеалдуу
Стамбулда дагы бир популярдуу кышкы суусундук бозо. Бардык курактагы адамдар ырахаттанып ичүүчү ачытылган дан суусундугу болуп саналат. Көбүнчө таруудан жасалып, жүгөрү, буудай жана башка дандар да колдонулат. Ачуу даамы жана коюу консистенциясы менен бекем суусундук азыктандырууну жана жылуулукту берет. Осмон доорунда бозоханаларда (бозо үйлөр) адамдар чогулуп, чөйчөктөрдө бозо ичкен жандуу коомдук борборлор болгон. Стамбулда кыш түндөрү бозо саткандар көчөдө тентип жүрүшчү. Стамбулга келгендер түн ичинде сейилдеп жүргөндө «бозо» деген чакырыктарды угушу мүмкүн. Бозо антиоксиданттарга жана пробиотиктерге, ошондой эле иммундук системаны көтөрүүгө жардам берген витаминдерге жана минералдарга бай күчтүү айыктыруучу булак болуп эсептелет.
Бозону кайдан табуу мүмкүн?
Тарыхый жарым аралдагы Сулеймание мечитинин жанындагы Вефа конушу бозонун эң мыкты жери. Кыш келгенде Стамбулдун бозо күйөрмандары аймактын атактуу бозо дүкөндөрүнө агылып, кире бериште узун кезектерди түзүшөт. Ичүүчүнүн каалоосуна жараша бозону корица же сары нокот менен кооздошот.