Жаңылыктар
Түрк ашканасынын жумалыгы: 2024-жылы “Эгей даамдарын” өзгөчө даңазалайт!
Маданият
Түрк ашканасынын жумалыгы: 2024-жылы “Эгей даамдарын” өзгөчө даңазалайт!

Түшүмдүү байыркы салттарды  кучагына алган Анадолунун бай гастрономиялык маданияты 2024-жылдын 21-майынан 27-майына  чейин Түрк ашканасы жумалыгында дүйнө жүзү боюнча белгиленет. Жыл сайын өтүүчү  түрк ашканасы жумалыгы түрдүү иш-чараларды жана социалдык медианы өзүнө  камтыйт. Туруктуу түрк ашканасынын даамдуу, пайдалуу, салттуу жана  ысырапкорчулуксуз рецепттери түрк ашканасынын жумалыгында ар кандай иш-чаралар  менен белгиленсе, быйылкы эл аралык иш-чараларда түрк гастрономиясынын Эгей  деңизине окшош менюлары көрсөтүлөт, алар өлкөнүн тарыхынын, маданиятынын жана  жаратылышынын жандуу айкалышын көрсөтөт.

 Эгей деңизинин даамдары

Түркиянын Эгей деңизинин жээгиндеги жашыл жана көк түстөгү фантастикалык пейзажы, терең тамыр алган тарыхы жана пайдалуу тамак-аш маданияты менен көңүлдү өзүнө бурат. 2010-жылы ЮНЕСКО Жер Ортолук деңиз диетасын, адамзаттын материалдык эмес маданий мурасы катары тааныган. Бул Жээктеги аймактар артишок, цуккини гүлдөрү, жергиликтүү чөптөр жана деңиз азыктары сыяктуу жашылчалар менен белгилүү. Эгей деңизинин аймагы кылымдар бою өскөн зайтун дарактары жана дени сак зайтун майлары менен да таанымал. Ошентип, зайтун бактары Чанаккаледен Муглага чейинки жол сыяктуу созулуп, зайтун өстүрүү менен кеңейген аймактын маданий мурасын ачып берет. Анадолунун эң байыркы зайтун майы жасалган цехи жайгашкан Урладагы байыркы Клазоменайдан табылган табылгалар, зайтун майын кайра иштетүү ыкмаларынын 2600 жылдык тарыхын тастыктап турат.

Эгей деңизиндеги Түркия аймагы-зайтун майынан жасалган даамдуу азыктар жана айланадагы жүзүмзарлар менен жакшы жашоону белгилеген өзгөчө жер. Акыркы жылдары бул аймакта ачылган ресторандарда кулинардык кереметтерди жараткан, ошол эле учурда жакынкы талааларда өстүрүлгөн азыктарды туруктуу өндүрүш ыкмалары менен дастарконго алып келген инновациялык ашпозчуларды белгилеп кетүүгө болот.

 Түрк ашканасы жумалыгынын алкагында эл аралык иш-чараларда сунушталган Эгей деңизинин менюсу, аймактын өзгөчөлүгүн, молдугун символдоштурган рецепттерден турат. Эгей деңизиндеги зайтун жана сыр, тархана шорпосу, фава буурчак пюреси, муквер (куржет/цуккини фриттери), зайтун майы кошулган жашыл буурчак, зайтун майы кошулган калемпир, гезлема жана башка токочтор менен чөптөр, креветка кастрюль, Измир стилиндеги эт топтору, (сүт жана кургатылган анжир пудинги), сомата (ачуу бадам) шербет) жана субье (коондун уруктары шербет) менюдагы варианттардын катарына кирет.

Географиялык белгилери бар түрк ашканасы…

Түркиянын туруктуу мурасынын пайдубалы, уникалдуу аймактык жана провинциялык продукциялардын жана тамак-аштардын кооз айкалышы, 81 провинциянын географиялык белгиленген, жергиликтүү жана квалификациялуу тамак-аштары болуп саналат. Бул контекстте, түрк ашканасынын жумалыгынын алкагында, Түркиянын географиялык көрсөткүчтөрү бар азыктарын камтыган менюлар да ички иш-чараларда сунушталат. Түркиянын тегерегиндеги аймактардан жана провинциялардан алынган географиялык белгиленген продукция экологиялык жактан туруктуу даам салтын табигый өндүрүш ыкмалары жана сапаты аркылуу көрсөтөт.

Түркияда жалпысынан түрк патенттик институту тарабынан катталган 2218 азык бар, алардын ичинен 1637 азыктын келип чыгуу белгиси бар, 565 азыктын географиялык белгиси бар жана 16 азык салттуу адистиги кепилденген продукт болуп саналат. Өлкөдө ошондой эле , Европа Биримдиги тарабынан катталган 21 азык бар, анын ичинде Газиантеп баклава, айдын кестанеси (каштан) жана Айдин инцири (сүрөт), Байрамич беязи (нектариндин бир түрү), Малатия кайсиси (абрикос), Милас зейтиняги (зайтун майы), ташкопру сарымсагы (сарымсак), Гиресун Томбул финдиги (Майлуу Фундиги), Антакия кунефеси, суруч нари (гранат), Чаглайансерит чевизи (жаңгак), Гемлик зейтини (зайтун), Эдремит зейтиняги (зайтун майы) жана ЧИЗИК зейтини (Эдремит булуңунун жашыл (зайтун майы), милас зейтиняги (зайтун майы), аяш доматеси (помидор), Мараш тарханаси (Тархана), эзин пейнири (сыр), сафранболу сафрани (шафран), айдын мемечик зейтиняги (зайтун майы) жана араб Сарымсагы (сарымсак) аталган азыктардын сап башында турат.

Түрк ашканасы, жогорку сапаттагы, ар кандай сактоо жана бышыруу ыкмалары бар табигый ингредиенттерди камтыган сонун гастрономиялык салт, ошондой эле вегетариандык жана вегандык диеталар үчүн көптөгөн варианттарды сунуштайт.